Oletko sinäkään turvassa? Koetko olevasi varmassa tilanteessa työsi kanssa? Nämä ovat kysymyksiä, joita syntyy, kun uutisessa kerrotaan mahdollisesta tekoälyn hyväksymisestä ja hyväksyttäessä tarkkoja sääntöjä siihen, mihin sitä saisi käyttää. Kontekstissa tekoälyllä tarkoitetaan suuriin tietomääriin pohjautuvaa itsenäistä tietoteknistä päätöksentekoa ja konkreettisesti yksinkertaisimmillaan kyse on vaikka pankin chat-robotista, joka mahdollisesti vastaa asiakkaan kirjoittamiin kysymyksiin. Monimutkaisemmin kyse on vaikka liikenteen tai energiantuotannon ohjailusta, tai itsenäisesti toimivista asejärjestelmistä. Tekoälyyn lukeutuu myöskin se, että järjestelmä oppii saamastaan tiedosta. 

 

Mielestäni tekoälyn käyttöönottamisessa ei ole mitään ongelmaa, mutta koen että se sopisi vain tiettyihin asioihin ja hommiin. Esimerkiksi joissain pienissä tärkeissä leikkausoperaatioissa tai kuten uutisessakin esitetään nettisivujen chat-roboteissa, joissa tekoäly vastaa kuluttajan esittämiin kysymyksiin, se voisi toimia. Toisaalta yhdyn EU:n komissioon siinä, että tekoälyn käyttäminen massavalvontaan tai äänestäjien manipulointiin vaalien alla olisi ehdottomasti kiellettyä. Koen omien käyttökokemuksienkin pohjalta, että esimerkiksi auton ohjausavusteissa käytettävää tekoälyä tulee vielä kehittää ennen kuin täysin luotan autoni sen käsiin. Liikenteessä on muutenkin niin paljon muuttujia, että en tiedä luottaisinko tekoälyn ohjaukseen, vaikka se kehittyisikin lähitulevaisuudessa. Lisäksi mikäli tekoäly tulee käyttöön joissakin työpaikoissa “On oltava kristallinkirkasta, milloin ihminen on tekemisissä koneen kanssa” kuten Vestager uutisessa totesi. 

 

On tiedossa, että joitakin hommia, kuten laskemista tekoäly voisi tehdä ihmistä tehokkaammin, mutta ennen kuin itse ottaisin sen käyttöön se pitäisi ohjelmoida vain yhteen tiettyyn tehtävään, jolloin se ei voisi luoda kaaosta virheen tapahtuessa, sekä ihminen olisi kuitenkin vielä johdossa ja vastuussa siitä, mitä tekoäly tekee ja ei tee. 

 

Tekoälyn ja sen ohjelmoinnin tulisi antaa kehittyä vielä vähintään muutama vuosi. Koen että tällä hetkellä ihmiskunta eikä tekoäly kumpikaan ole vielä tarpeeksi kehittyneitä ja valmistuneita ottamaan sitä käyttöön. Eri asia on esimerkiksi 5-10 vuoden päästä näkisin asian eri tavalla riippuen kehityksen nopeudesta. Luotan Euroopan Unionin komissioon, siinä että he varmasti tekevät hyviä ja oikeita valintoja pitkällä tähtäimellä katsottuna, järkytti se ihmisiä tai ei. 

 

Lähde/uutinen: https://yle.fi/uutiset/3-11894209