MTV:n julkaisemassa uutisessa “EU sai tarpeekseen Astra Zenecasta - jättää option 100 miljoonasta rokoteannoksesta käyttämättä” (22.4.2021) kerrotaan, että EU ei aio ostaa enää Astra Zeneca rokotetta tai käytä optiota ylimääräisten rokoteannosten ostamisesta. 

 Mielestäni EU:n päätös on perusteltu, sillä rokotevalmistajan toimitukset ovat olleet jatkuvasti myöhässä, eikä se ole täyttänyt EU:n kanssa tekemiään sopimusehtoja. Tällainen toiminta ei anna asiakkaalle kovin uskottavaa kuvaa tuotteen valmistajasta, varsinkaan kun kyseessä on niinkin tärkeä tuote kuin koronarokote. Itsekin suosisin vastaavanlaisessa tilanteessa muita rokotevalmistajia, mikäli niiden kanssa asioiminen olisi sujuvampaa. 

 

Yhtenä perusteena tilauksen lopettamiseen sanotaan olevan myös huoli rokotteen turvallisuudesta, josta on viime aikoina väitelty paljon mediassa esiin nousseiden veritulppatapausten myötä. Itse ajattelen, että Astra Zenecaa demonisoidaan osittain turhaan. Riski veritulppaan on monin kymmenkertainen, mikäli sairastat itse koronan, syöt e-pillereitä tai päätät saastuttaa keuhkojasi tupakoimalla. Eikö tärkeämpää olisi saada korona taltutettua, kun taas lietsoa ihmisiä epäluuloon rokotteita vastaan? 

 

Liikaa takertumatta turvallisuushuoliin, pidän edelleen EU:n päätöstä hyvänä. Markkinoilla on tarjolla jo monia muitakin rokotevalmisteita, joten jos on mahdollisuus ostaa täysin turvallinen tuote, tietenkin se kannattaa hyödyntää. Jospa muut rokotevalmisteet toimitettaisiin sovitusti ajallaan, niin saataisiin joskus elää taas normaalia elämää.