EU:lta ensi kertaa lakiesitys siitä, mihin tekoälyä saa käyttää – roskapostifiltterit ok, massavalvonta kasvojentunnistuksen avulla ei 

 

 

Ylen sivuilla 21.4.2021 julkaistussa uutisessa kerrottiin EU:n lakiesityksestä, joka koskee tekoälyä ja sen oikeuksia. Uutisen mukaan tekoälyn oikeuksia tulisi rajoittaa. Esimerkiksi ihmisten massavalvonta ei ole hyväksyttävää tämän uuden lakiesityksen myötä. Tekoälyä voidaan silti hyödyntää terveyden edistämiseen. 

Mielestäni lakiuudistus on hyvä idea. Näin valvottaisiin ihmisten henkilöllisyyttä ja estetään sen leviäminen ulkopuolisten tietoon. Uudistusten myötä tietovuodot vähenisi ja ihmisten yksityiset asiat pysyisivät omassa tiedossa. Tekoälyn kehittyminen on tosin vaikeaa, jos uudistusten myötä tekoälyn osa-alueita kavennetaan ja kielletään. On hyvä, että osa tekoälyn toiminnasta pysyy ennallaan. Esimerkiksi roskapostifiltterit säästettäisiin ja näin sensurointi pysyy ennallaan. 

Tekoälyn poistuminen esimerkiksi kirurgisten leikkausrobottien osalta voi hyvällä tuurilla lisätä myös työpaikkoja. Tämän avulla työttömyys vähenisi ja työvoimasta ei olisi pulaa. Äänestäjien manipulointi vähenisi tekoälyn vastuun vähenemisen myötä. Tämä lisää oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa.