Yli puolet suomalaisista hyväksyy EU:n elvytyspaketin, vaikka sen arvioidaan heikentävän liiaksi Suomen taloutta

https://yle.fi/uutiset/3-11910986

Ylen julkaisemassa uutisessa kerrotaan suomalaisten eri näkökulmia EU:n elvytyspakettia koskien Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselyn pohjalta. Puolet kansalaisista ovat sitä vastaan ja puolet sen puolella. Suomi ei elvytyspaketista paljoa hyötyisi, mutta kieltäytyminen toisi huonoa mainetta.

Mielestäni EU:n elvytyspaketin tarkoitus on hyvä, ja on tärkeää, että EU:n maat tukevat toisiaan osallistumalla tähän, sillä sehän on EU:n tarkoituskin. Suomelle paketti ei olisi kovin kannattava, sillä maksettavaa tulee reippaasti paljon enemmän kuin elvytysrahaa, eikä Suomen talouden kasvu muuttuisi rahan avulla entisestä kasvustaan juurikaan.

Uutisessa kerrottiin, että joidenkin mielestä suomalaisten pitäisi itse lainata 6,6 miljardia ja käyttää raha vain oman maansa elvyttämiseen. Toki tuossa on perää ja se voisi olla tehokastakin, mutta silloin Suomi toimisi melko itsekkäästi ottaen huomioon, että EU:n jäsenyyden tarkoitus on tukea sen muita jäsenmaita, sillä se parantaa elinoloja laajemmassa mittakaavassa. Ymmärrän, että Suomella on kovat paineet elvytyspaketista, koska muut maat eivät katsoisi hyvällä kieltäytymistä.

Uutisessa kerrottiin, että nuoret ovat iäkkäitä kriittisempiä elvytyspaketin suhteen. Mielestäni tämä voi johtua siitä, että nuoret ovat tulevia veronmaksajia ja nuoria sen vuoksi pelottaa, että Suomi velkaantuu liikaa ja kansalaisten kulut kasvavat paketin vuoksi. Suomi on jo valmiiksi aika reippaasti velkaantunut, joten pistää tuo miettimään itseäkin. Vaihtoehdot ovat siis hyväksyä paketti ja tukea EU:ta velkaantumalla tai hylätä se ja saada huonoa mainetta. En itse tiedä kummalla kannalla olisin, koska asia on todella kinkkinen, varsinkin kun siihen liittyy paljon erilaisia näkökulmia sekä lähes yhtä paljon hyviä että huonoja puolia.