https://yle.fi/uutiset/3-11906522

Yle:n uutisessa käsitellään koronatodistuksen käyttöönottoa tulevana kesänä. Uutinen on julkaistu 28.4. EU-parlamentti on korostanut, ettei todistuksesta saa tulla käytännössä ennakkoehtoa matkustamiselle. Todistus sisältäisi tiedot koronan sairastamisesta, koronarokotteesta tai negatiivisesta koronatestistä. Todistuksen omistajalla olisi mahdollisuus matkustaa eri EU-maissa.

Tämä koronatodistus herättää itsessäni ristiriitaisia tunteita. Hyvä asia olisi, että todistuksen kanssa pystyisi matkustamaan melko turvallisesti. Vaikka henkilö kävisi koronatestissä ja testi olisi negatiivinen, hän voisi olla kuitenkin tiedostamatta viruksen kantaja, samoin myös rokotteen saanut henkilö, jonka seurauksena virus voisi päästä leviämään. Ihmisillä on ollut koko korona-ajan aikana kova halu päästä ulkomaille, mutta omasta mielestäni ihmisten kannattaisi vain sinnikkäästi odottaa, että pääsemme tästä viruksen aiheuttamasta pandemiasta eroon. Todellisuudessa virus jää aina elämää, mutta tärkeintä on, että saamme rokotteista tarvittavan suojan virusta vastaan.

Uutisessakin heräsi aihe siitä, että todistuksista voisi ilmetä myös väärennyksiä. Väärennetyt todistukset aiheuttaisivat koronan leviämistä. Uutisessa kerrotaan myös, että kansalaisilla tulisi olla mahdollisuus saada koronavirustesti esimerkiksi PCR-testi edullisesti, jotta heitä ei asetettaisi syrjittyyn asemaan suhteessa rokotettuihin. Yhdenvertaisuuden muistaminen on tärkeää todistusten laatimisessa, jotta väestö ei koe yhteiskunnallista epätasa-arvoa todistuksien saamisen kohdalla.

Minun mielestäni paras ratkaisu kuitenkin olisi esimerkiksi Suomen koronatilanteen osalta, että varsinkin kesällä matkustamista rajoitettaisiin sekä muistettaisiin hyvä käsihygienia, jotta saataisiin nauttia tulevaisuudessa normaalia maskitonta elämää.