https://yle.fi/uutiset/3-11834005 

 

Internetin jäteillä on liikaa valtaa. EU:ssa on pohdittu käyttäjille oikeuksia antavia lakeja, joiden mukaan internetissä palveluita tarjoavien yritysten on toimittava, jotta heidän palveluaan saa käyttää EU-alueella. On kuitenkin selvinnyt, että suurimmat digiyritykset käyttävät miljoonia euroja EU-lobbaukseen. Esimerkiksi Google on käyttänyt vuonna 2019 yli 8 miljoonaa euroa pelkästään EU-lobbaukseen. Digijättien sääntelyn suunnitteluun koskevia asioita pyritään näkymään vähemmän ja esim. Googlea hyödyttävät ajatukset laitetaan paremmin näkyviin. Tätä ei kuitenkaan tee ainoastaan Google, vaan kaikki suuryritykset, kuten Apple, Facebook, ja jopa hiljattain Tiktok. Digiyhtiöt vastustavat rajoitteita, koska ne vaikuttavat selkeästi yritysten tuottoihin sekä vievät nykyistä valtaa pois käsistään. 

On ongelma, että yhdellä palvelulla on niin paljon valtaa, esimerkiksi Googlestakin on tullut niin arkinen ja lähes kaikki käyttävät sitä. Hakutuloksiin uskotaan niin kuin ne ovat sen kummemmin miettimättä, koska palvelua pidetään luotettavana. Luulen, että valtaa käytetään enemmän kuin on yleisesti tiedossa. Jotkin tahot voivat maksaa hakupalveluille, että heidän asiansa näkyisi ylempänä hakutuloksissa. Rahalla siis saa mahdollisesti vastustajien äänen hiljennettyä ja omaa kovennettua. Tämä on selvä uhka demokratialle. 

Kansalaisten oikeudet tulee turvata ja sitä varten tarvitaan lainsäädäntöä. Kannatan uudistusta, jossa verkkoyritysten toimintaa rajoitetaan kansalaisten oikeuksien turvaamiseksi.